Foto: Jotun

Test deg frem

Farger kan virkelig bli påvirket av mange faktorer!

Himmeletrning, mengden vinduer og belysning, samt interiøret i rommet kan alle spille en rolle i hvordan fargene oppfattes. Nordvendte rom kan gi en mer nøyaktig gjengivelse av fargene, mens sør- og vestvendte rom vil ha et varmere og skarpere lys. Det er lurt å teste ut fargene ved å male teststrøk på veggen før du kjøper inn all malingen. På den måten kan du se hvordan fargene ser ut i rommet ditt med de ulike faktorene som påvirker dem.

Fargesirkel Briis arkitektur farger 2023 komplementærfarger

Foto: innoform

Farger

Å velge riktige farger til hjemmet ditt kan være frustrende og utfordrende. Farger har en tendens til å endre seg fra rom til rom.

Vi har satt sammen en liten guide som kan hjelpe deg på veien til å finne din veggnfarge.

NCS eller RAL ?

Hva betyr det og hva brukes de forskjellige til?

NCS (Natural Color System) er et fargesystem som brukes til å identifisere og beskrive farger. NCS-fargekodene består av en kode som beskriver fargen, for eksempel S 2050-Y20R. De to første tallene indikerer svarthetsgraden i % og de to neste beskriver metning av farge. Tallene og bokstavene som følger etter (-) beskriver kulørtonen. Bokstaven varierer innenfor primærfargene G=gul R=rød B=blå Y=gul. Påfølgende tall etter fargebokstaven indikerer brytningsfargen i %.

I eksempelet NCS - S 2050-Y20R vil svartheten være 20% med en fargemetning på 50%. Fargen er gul med 20% rødt.

NCS systemet er gjenkjennelig for oss fleste fordi det er denne som blir brukt når man f.eks kjøper maling.

RAL (Reichs-Ausschuss für Lieferbedingungen) er et annet fargesystem som brukes i industrien, spesielt for maling og pulverlakkering. RAL-fargekodene består av fire sifre, for eksempel RAL 9010. RAL-systemet fokuserer mer på standardiserte farger og brukes ofte til å identifisere farger for produkter og materialer.

Forskjellen mellom NCS og RAL er hovedsakelig i hvordan fargene identifiseres og beskrives. NCS er mer omfattende og gir mer informasjon om fargens egenskaper, mens RAL er mer standardisert og brukes ofte i industrielle applikasjoner og lakkering av metaller(i.e rekkverk, takrenner, aluminiums beslag.)

Det er viktig å merke seg at systemene ikke helt vil samstemme i valør.

Bruk fargesirkelen

Fargesirkelen er et nyttig verktøy for fargevalg. Du kan bruke komplementærfarger(farger som står overhverandre i fargesikelen). Bruk dempede komplementærfarger for å skape en nyansert fargepalett. Blått har gult som en komplementærfarge, mens rødt har grønt osv. Disse fargene fremhever hverandre og skaper spenning i interiøret. Et annet valg er å gå for ton i ton farger eller nabovarger. Ved å variere soirthetsnivået kan man skape en harmonisk fargepalett.

Forrige
Forrige

Interiør